Med påsken følger måltid med lam, og i dag har jeg laget Shepherd's pai for første gang. Dette er en klassisk engelsk rett, bestående av lam og grønnsaker og med et potetlokk på toppen. Lammekjøttdeig er ikke lett å få tak i, så etter noen uker med leting sendte jeg mail til "min" Meny-butikk. Dagen etter ringte de meg og hadde skaffet til veie et helt lam og spurte hvor mange kg jeg trengte :-) Nå har vi nok til flere middager av samme type, for å si det sånn.
Oppskriften under holdt til 6 voksne personer. Man kan sikkert bruke bare lam, men jeg valgte å blande med okse i dag, rett og slett for jeg var usikker på hvor fremtredende smaken av lam ville være. Jeg synes dette ble en bra kombinasjon, og vil gjøre det igjen neste gang jeg lager den.
Handleliste:
1 stor gul løk
5 store gulrøtter
5 stilker stangselleri
500 kjøttdeig av lam
500 g karbonadedeig
2 ss tomatpure
8 dl kraft (jeg brukte kyllingbuljong i mangel av kraft av lam eller okse)
3 ss mel
2 ss Worcester sauce
1 ts rosmarin
1 ts timian
Pepper, nykvernet
Evt salt (smak først - jeg brukte ikke noe mer)
5 store poteter
2 dl fløte
60 g revet parmesan
50 g meierismør
Litt revet muskatnøtt
2 eggeplommer fra økologiske egg
Salt og pepper
Kutt løk, gulrøtter og stangselleri smått og stek det i noen minutter i en middels varm stekepanne. Hell over i en jerngryte.
Stek karbonadedeig og lammekjøttdeig til gjennomstekt, og hell det så over i jerngryta.
Tilsett tomatpure, krydder og kraft, og tykne den med litt mel.
La det stå og småputre under lokk i 30 minutter.
I mens kan du begynne med potetlokket:
Skrell og kok potetene møre. Hell av vannet, og mos potetene med en gaffel sammen med smøret. Spe ut potetmosen med fløteblanding bestående av fløte, revet parmesan, revet muskatnøtt og eggeplommer.
Smak til med salt og dryss over litt pepper.
Lag et potetlokk over kjøttblandingen, og stek det hele i komfyren på 200 grader i 20 minutter.
Serveres med flatbrød!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar